Sunday, June 5, 2011

Hatyai

Salam..ermmm..konpem mmg dah berhabuk blog aku ni..huhuh..ok la..nih masa utk mengemas mana yg ptt..huhuh..aku nak cite pandangan mata aku berkenaan dengan Thailand sebab aritu 20 n 21 mei aku berkesempatan pegi melawat hatyai...aku ikut rombongan cikgu2 sekolah abg aku...aku nempek je..hehehe....mcm biasa la..b4 pegi kena bt visa/border pass..aku just bt border pass je sbb murah..hikshikss..then kena la minta kelulusan kementerian nak ke luar negeri..padahal 2 hari je..huhuh....alhamdullillah la sumanya settle seperti dirancang..hohoh

ok aku tak nak cite aktiviti aku panjang lebar..malas..mmg dasar pemalas..hehe..aku cuma nak cite pandangan aku je dr sudut kacamata aku nih....hehehe

apa yg aku nmpk kat thailand ni..sepanjang perjalanan...tak ada tol lgsg...dah tu jalan dia mmg elok je...2 lane lagi...kalo kita..kena tol br jalan elok..huhuh....tp berpada la diorg tak ada tol kan sbb minyak mahal..huhuh..


tapikan...kat thai ni...tiang n kabel elektrik mmg berserabut kat sepanjang jalan..huhuh...mmg memburukkan pemandangan...huhuh...diorg kena blajar ngan kita kot bab2 kemas nih...hahah..


lg satu kan kat thailand ni...kenderaan bermotor suma di'modify'kan...huhuh...dr motor biasa bole bw 2 org dah jadi bole bw 4 ke 6 org...hahahah...kat thailand tak perlu kelulusan kerajaan nak modify motor....then, sini suma pakai tuk tuk..tak ade teksi ye....kalo yg bw keta besar2 mcm hilux tu mksdnya org tu tak kaya sgt..yg kaya bw keta yg biasa2 tu...sbb kat sana diorg suka beli hilux sbb senang nak angkat brg n bw ramai org..terbalik kan ngan kita..huhuh...



dalam tuk2...susah nak bergambar sbb mmg kecik n sempit....huhuh..open air tu...heh..

ermm...pasal tukaran duit lak..masa aku nak tukar rm ke bath..nilainya RM1.00=9.75 bath....tp masa nak tukar bath ke RM lak 9.95 bath=RM1...huhuh...

erm...ada satu tempat yg bagi aku sgt unik...tempat tu namanya floating market..sbb apa unik? perempuan/makcik2 suma berniaga makanan atas sampan...suma mknn yg dijual mmg mcm2..mmg tak dpt cr tempat lain...hohoh...then kalo beli air dia, akan dpt terus bekas dr tanah liat....mmg comel!!!


sini byk sgt pilihan...kalo nak beli...cari yg bertudung...yg bertudung tu islam...jd leh la kita makan...huhuh


heheh..byk gile pilihan bekas minuman..mau rambang mata aku..


hah..ni la yg telah dibeli...paling kiri..abg aku punya, then mak aku punya, pastu aku punya..last ayah aku punya..tu suma kira pilihan masing2 la nak bekas ape..huhuh


makcik ni jual makanan ala2 mcm sushi...mmg colourful..aku rasa diorg pakai pulut bt ala2 sushi..tp colourful betull...mesti byk pewarna..hohoh..tp thumb up tuk mcik2 ni sbb kreatif...


ni aku ade beli...kuih ni mcm kuih cara...ala yg warna ijau tu..tp kuih ni dia letak kupang kat dalam...sedap!!

pastu kan..kalo korg perasan bila tgk cite thai kan...budak2 sekolah diorg ada pattern rambut sama....huhuh....budak2 perempuan mesti potong rambut paras bahu..then yg lelaki mmg botak...jadi mmg senang la kalo nak trace budak2 sekolah ni...hahahha...bgs juga kan...bebudak universiti diorg pun ada uniform tau...huhu..tak rela aku!hohoh...

okehhh...tu jela..haha..mmg dasar pemalas aku kan..hiks hikss..yg lain tu tgk gambar jela eh..lgpun pictures tell us 100 stories =D so reka la stories sendiri..hahah....