Saturday, July 17, 2010

Gelagat Manusia

Hari ini aku g mines..saje2 konon nye..heheh..biasa la..asema kalo tak berjalan tak sah..abeh tu dah jauh dr mak ayah, so boring kuar jenjalan la..yg penting tak buat keja jahat kan?huhuh...ok nak cite something...aku nak solat asar, so pegi la surau...aku solat dulu then br housemate aku..masa housemate aku solat aku ternampak something...ada sorang wanita ni..dia berjilbab sekali ngan berpurdah..orang arab..dia masuk then terus solat..ok aku paham sbb baju dia konpem2 dah mmg ttp aurat kalo compare ngan aku..of course kan..tp kan...dia masuk terus tak de lak amek air wuduk..ermm..maybe dia amek b4 tu.wallaahualam la..so dia masuk terus solat..yg tak tahan tu dia masuk surau tu sekali ngan kasut...adoi mak aihhh...aku tak pasan mula2..lepas abeh je housemate aku solat, dia bgtau aku...apesal ek? agak2 mmg org timur tengah pny surau msk sekali kasut ke...huhuh....tp aku tak la 100% percaya sbb tak nmpk.. so second time lak..masa maghrib...cam besa aku solat dulu, then after solat aku tggu luar tepi pintu coz ramai sgt orang..rimas.surau 'terlebey besar'..then ade la dlm 2-3 orang wanita arab dtg..so aku usha la diorang ni..ok je..buka je kasut tu wpun bersusah sbb sport shoes...huhu..but then aku nmpk pompuan arab yg sama masa asar tadi...heheheh...sah mmg sah...dia masuk terus ngan kasut dia..tak sempat aku nak ckp ape..pahtu anak dia pun sama..cuma time tu ada sorg lagi anak dia nak masuk..sempat la aku ckp..'U have to take off your shoes'...ntah betul tah tidak english aku ni..bedal je..tp dia paham..betul la tu..hahaha...pastu dak laki tu jwb ape tah..aku pun tak bape dgr..degil dia masuk sekali ngan kasut dia mcm mak n adik laki dia...adoiii..tensen aku...last2 mak dia dtg jenguk ke luar jap..pastu ada sorg adek ni betul2 depan pintu ckp, 'madam, u cannot wear shoes inside there'...camtu la lebey kurang..br la dia buka kasut..then anak dia pun tanggal kasut gak....

so...persoalan nya...adakah mmmg org dr timur tengah masuk surau ngan kasut? bayangkan time asar tu dia solat sekali ngan kasut...huhuh..pelik bagi aku..tp tak tau la kan budaya or mazhab kita berbeza...huuhuh..tp sepatutnya dia bila dtg ke malaysia kena la adjust kan diri..kalo kena tanggal kasut, tanggalkan la...hhohoh...

ok itu satu isu..tp satu isu lg kan...pasan tak kita pny shopping complex besar gle...dah tu cantek lak...toilet pun not bad..kdg2 siap ada bilik make up lagi...tapi kan...surau nya alahai kocik bonar! dan tu tak terjaga...huhuh..kain sembahyang tak yah cite la..laki takpe la..pompuan ni..ishhh kalo tak bw kain sembahyang, geli nak pakai kain sembahyang yang disediakann..kuning2 coklat gitu...hohoh..tp yela aku ptt bersyukur sbb at least ada disediakan kain sembahyang..cuma kalau la diperbaiki kan? so td bw kain sembahyang..thank to my dear sister sbb kain sembahyang dia beli mmg kecik n mudah nak bw..huhuh...tak ade la..kita Malaysia..agama rasmi (eh rasmi ke kebangsaan eh?) kita agama Islam..dikenali sebagai negara yang majoritinya Islam...malah kita juga kononnya nak jadikan Malaysia sbg hub makanan halal...dah tu...negara kita menerima pelancong yang ramai dari belah timur tengah...so tak kah bagus kalo surau yg disediakan di shopping complex itu besar, bersih n selasa?aku rasa surau yg best kat klcc kot...sbb keliling penuh cermin..heheh...well pompuan n cermin mmg sepadan! hahaha...jadi aku rasa la kan...malaysia mungkin patut tekankan kemudahan surau di shopping complex...sediakan surau yg luas, selasa dan bersih..barulah boleh mencerminkan Malaysia sebagai majoriti penduduknya Islam..eh lupa plak...surau di Metro Kajang kan...yg tingkat atas sekali lagi dasat ooooo....eee..tak nak aku pegi dah...kecik je(ok kalo kecik takpe..ni kotor la)...mcm tak dijaga...dah tu kain solat nya..Ya Allah tuhan saja yg tau...aku sembahyang pun tak brapa khusyuk mengenangkan kain solat yg sedang dipakai...huhuh....camno tu? malu aku ngan pelancong from timur tengah..ahaiii....pikir la sendiri!

1 comment:

  1. salam.hmm mmg kalau x silap ada bbrp perselisihan berkenaan berkasut ketika solat ni.sbb ada hadis Rasulullah bersolat berkasut.tp ada bbrp syarat perlu dipatuhi. x tau le sama ada tingkah laku arab tu termasuk dlm apa yg dibincangkan ni

    ReplyDelete