Sunday, July 25, 2010

Melaka

Melaka...huhu Bandar Bersejarah..yes mmg tepat sekali..malah turut meninggalkan sejarah buat aku.... ari sabtu baru-baru ni aku terjebak dengan keinginan semua orang yang berhasrat nak ke kenduri staff aku ni..actually bkn direct staff aku..tp staff kwn aku..tapi takpe la join jela kan..melaka je..dokat je..so sabtu aritu dgn berbaju kurung n mekap2 gitu pegilah aku membawa kereta bersama 2 orang kwn aku..satu housemate aku dan sorg lagi kwn aku bekas rakan sekerja...kitaorg tiga2 mmg tak tau jalan la..of course..just depends pada peta dalam kad kawen n dari percakapan org..masalahnya sbb aku sbnrnya agak malas nak pergi ke melaka..tp setelah dipikir-pikir pegi juga la..so langsung aku tak google camna nak menuju ke rumah kawen and tmpt jenjalan di banda hilir...so pegi la kitaorg excited nya...sampe je di batu gajah pny exit kitaorg excited sbb dah sampai..padahal jauh lagi..exit je...huhuh...g la menuju..semua hint2 mmg dah nmpk la...tp malangnya...dah hampir sgt2..kitaorg leh sesat..cuma sbb terbelok awal dr simpang sebenar..and the best part plak...landmark dlm peta yg bg petunjuk ke rumah tu mmg ada je ngan jln yg kitaorg sesat..TNB, Shell la..adoiya...aku mati2 igt peta ni tak betul..dah bising2...padahal kitaorg yg salah....huhuhuh..hampeh la..tensen gle..ermm..apa yg aku nak gtau sbnrnya kan....setelah perjalanan yang sgt men'tensen'kan itu, terdapat beberapa penemuan sepanjang perjalanan...antaranya...(pssttt ni penemuan aku, org melaka mesti tak setuju...tp ni la yg aku jumpe pun..hahahah):
1. org2 melaka yang membawa kereta majoriti mmg tak sabo...siap suka hon2 plak tu..ishh...tensen btul aku..( ade satu keta ni..keta besau la juga..aku terlambat jln sket je kat traffic light tu...dia leh hon pastu tgk aku mcm nak telan..alahai pakcik bukankah sabar itu separuh dr iman...)
2. rasa aku la...traffic light di melaka sangat2 la lama bila time pertukaran warna...aku pun pelik juga..rasa2 nya la aku tmpt lain tak selama tu...mmg std set lampu isyarat tak sama ek...huhuhu)...penat den menunggu lampu nak ijau!
3. hah ni paling tensen bila aku br je lepas basuh keta tu khas utk perjalanan ke melaka...kebanyakan bas n lori kat sana mmg suka kuarkan asap2...adoiya...tensen dok blakang depa!

ok itu cuma penemuan n pandangan aku..so jgn terasa ati or terkecik or whatever la..mungkin segelintir je sebenarnya..cuma nasib aku pada ari tersebut yang asik jumpa org yg sama peel camtu (xsabo+suka hon).....hohohoh.....

Saturday, July 17, 2010

Gelagat Manusia

Hari ini aku g mines..saje2 konon nye..heheh..biasa la..asema kalo tak berjalan tak sah..abeh tu dah jauh dr mak ayah, so boring kuar jenjalan la..yg penting tak buat keja jahat kan?huhuh...ok nak cite something...aku nak solat asar, so pegi la surau...aku solat dulu then br housemate aku..masa housemate aku solat aku ternampak something...ada sorang wanita ni..dia berjilbab sekali ngan berpurdah..orang arab..dia masuk then terus solat..ok aku paham sbb baju dia konpem2 dah mmg ttp aurat kalo compare ngan aku..of course kan..tp kan...dia masuk terus tak de lak amek air wuduk..ermm..maybe dia amek b4 tu.wallaahualam la..so dia masuk terus solat..yg tak tahan tu dia masuk surau tu sekali ngan kasut...adoi mak aihhh...aku tak pasan mula2..lepas abeh je housemate aku solat, dia bgtau aku...apesal ek? agak2 mmg org timur tengah pny surau msk sekali kasut ke...huhuh....tp aku tak la 100% percaya sbb tak nmpk.. so second time lak..masa maghrib...cam besa aku solat dulu, then after solat aku tggu luar tepi pintu coz ramai sgt orang..rimas.surau 'terlebey besar'..then ade la dlm 2-3 orang wanita arab dtg..so aku usha la diorang ni..ok je..buka je kasut tu wpun bersusah sbb sport shoes...huhu..but then aku nmpk pompuan arab yg sama masa asar tadi...heheheh...sah mmg sah...dia masuk terus ngan kasut dia..tak sempat aku nak ckp ape..pahtu anak dia pun sama..cuma time tu ada sorg lagi anak dia nak masuk..sempat la aku ckp..'U have to take off your shoes'...ntah betul tah tidak english aku ni..bedal je..tp dia paham..betul la tu..hahaha...pastu dak laki tu jwb ape tah..aku pun tak bape dgr..degil dia masuk sekali ngan kasut dia mcm mak n adik laki dia...adoiii..tensen aku...last2 mak dia dtg jenguk ke luar jap..pastu ada sorg adek ni betul2 depan pintu ckp, 'madam, u cannot wear shoes inside there'...camtu la lebey kurang..br la dia buka kasut..then anak dia pun tanggal kasut gak....

so...persoalan nya...adakah mmmg org dr timur tengah masuk surau ngan kasut? bayangkan time asar tu dia solat sekali ngan kasut...huhuh..pelik bagi aku..tp tak tau la kan budaya or mazhab kita berbeza...huuhuh..tp sepatutnya dia bila dtg ke malaysia kena la adjust kan diri..kalo kena tanggal kasut, tanggalkan la...hhohoh...

ok itu satu isu..tp satu isu lg kan...pasan tak kita pny shopping complex besar gle...dah tu cantek lak...toilet pun not bad..kdg2 siap ada bilik make up lagi...tapi kan...surau nya alahai kocik bonar! dan tu tak terjaga...huhuh..kain sembahyang tak yah cite la..laki takpe la..pompuan ni..ishhh kalo tak bw kain sembahyang, geli nak pakai kain sembahyang yang disediakann..kuning2 coklat gitu...hohoh..tp yela aku ptt bersyukur sbb at least ada disediakan kain sembahyang..cuma kalau la diperbaiki kan? so td bw kain sembahyang..thank to my dear sister sbb kain sembahyang dia beli mmg kecik n mudah nak bw..huhuh...tak ade la..kita Malaysia..agama rasmi (eh rasmi ke kebangsaan eh?) kita agama Islam..dikenali sebagai negara yang majoritinya Islam...malah kita juga kononnya nak jadikan Malaysia sbg hub makanan halal...dah tu...negara kita menerima pelancong yang ramai dari belah timur tengah...so tak kah bagus kalo surau yg disediakan di shopping complex itu besar, bersih n selasa?aku rasa surau yg best kat klcc kot...sbb keliling penuh cermin..heheh...well pompuan n cermin mmg sepadan! hahaha...jadi aku rasa la kan...malaysia mungkin patut tekankan kemudahan surau di shopping complex...sediakan surau yg luas, selasa dan bersih..barulah boleh mencerminkan Malaysia sebagai majoriti penduduknya Islam..eh lupa plak...surau di Metro Kajang kan...yg tingkat atas sekali lagi dasat ooooo....eee..tak nak aku pegi dah...kecik je(ok kalo kecik takpe..ni kotor la)...mcm tak dijaga...dah tu kain solat nya..Ya Allah tuhan saja yg tau...aku sembahyang pun tak brapa khusyuk mengenangkan kain solat yg sedang dipakai...huhuh....camno tu? malu aku ngan pelancong from timur tengah..ahaiii....pikir la sendiri!

Friday, July 16, 2010

Bertanggungjawab

Salam...erm..arini aku berada di rumah..buat masa sekarang..hahah..petang ni tak tahu la kan..sebab mcm ni la life bila berjauhan dengan mak ayah.so tadi pagi aku dah siap mengemas rumah, mengemas dapur and mengemas bilik..teringat masa dulu2..rasanya kalo kat umah aku, aku la yang paling malas. kalau mak aku suruh baru aku gerak buat kerja rumah...so aku consider aku yang paling malas la!...tapi since tinggal berjauhan dengan mak ayah, aku dapat perspektif baru..heeheheh...aku tak ada la pemalas sgt pun...sbb aku ada jumpa orang yang lagi malas..at least aku kemas juga rumah sewa aku ni, walaupun orang lain bt derk je ngan umah ni..agak2 kalo umah ni penuh tikus pun tak kisah..bkn nak ckp aku rajin...cuma benda2 ini dah kembali kepada konsep bertanggungjawab...mcm mana nak menjadi insan yang berjaya kalau konsep bertanggungjawab pun tak faham...first learn to be responsible to yourself..then you will know how to responsible to others..haha..tp ckp2 juga...org yang ckp org lain tak bertanggungjawab tu, dia pun kena la bertanggungjawab...hahaha...konsep bertanggungjawab tu besar kan skop nya..bertanggungjawab pada diri sendiri...konsep paling mudah. bila kita bertanggungjawab pada diri sendiri kita akan pastikan kita menjaga diri kita sendiri..sebagai contoh...berada di dalam rumah seorang diri..bertanggungjawab la nak kunci pintu rumah...hhuhuhu....senang n mudah kan konsep bertanggungjawab? then baru kita boleh bertanggungjawab pada benda lain..bertanggungjawab pada mak ayah, adik-beradik, kerja dan juga rakan serumah..heheheh....

tapi jangan anggap tanggungjawab itu satu bebanan...sebab mmg itu adalah tanggungjawab kan..huhuh..ok la..serba sedikit berkenaan dengan tanggungjawab..

bertanggungjawab terhadap diri sendiri--> memastikan kesihatan dijaga
bertanggungjawab terhadap mak ayah------> membantu mak dan ayah sedaya yang boleh
bertanggungjawabb terhadap kerja--------> melaksanakan kerja sebaiknya
bertanggungjawab terhadap rumah yang didiami-> sama-sama menjaga kebersihan

hahah..kadang-kadang apa yang dicoretkan memberi makna yag berbeza dan menyampaikan mesej yang tertentu disebaliknya...hahah...

Permulaan

Assalammualaikum buat semua..aiseh..mcm la ade yang nak baca blog aku. ermm agak lama gak aku dok bertanggak nak buat blog..walhal mmg aku dah buat.post je aku tak buat..haha..so kali ini disebabkan semua dah ada blog, aku pun takmo ketinggalan...sekali sekala boleh gak dicoret-coret kan di sini..tapi mungkin tak kerap or sehebat blog lain..tapi maybe kalo tak ade yg membaca blog aku, aku consider ni sbg diari aku jela...huhhuhu...okeh..aku nak pegi dulu..lain waktu dan ketika aku mungkin akan coretkan something...

wassalam....